Blik op hulp

Congressen tot december online: “We voelen ons mede verantwoordelijk voor de zorg”

Congressen tot december online: “We voelen ons mede verantwoordelijk voor de zorg”
juni 24
21:26 2020

Het Euregionaal Congresburo, congrespartner van Blik op Hulp, kiest ervoor om alle congressen die het voor hulpverleners organiseert, op zijn minst tot en met december 2020 online plaats te laten vinden. Oók nu de overheid het aantal bezoekers van evenementen niet meer begrenst. Directeur Dr. Guido van de Luitgaarden van het Euregionaal Congresburo, legt uit waarom.

Zinvol en leuk

“De vraag is wat ons betreft niet vanaf wanneer het weer mag, maar vanaf wanneer het weer zinvol en leuk is om een congres op locatie te houden”, begint hij. “Het is leuk en aardig als de overheid zegt dat het weer mag. Maar vind je het écht leuk om in een zaal die leeg aanvoelt op anderhalve meter van je buurman of buurvrouw te moeten zitten? Al dan niet met een spatscherm ertussen? Of om je lunch in een papieren zakje aangereikt te krijgen en die in je eentje op te moeten eten? Naar een congres ga je niet alleen vanwege de inhoud, maar ook om te netwerken en gezellig een dag met je collega’s door te brengen. En dat zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren zolang de anderhalve meter-regel geldt”.

Tweede golf

Niet alleen het gebrek aan meerwaarde van een congres op locatie met beperkt menselijk contact speelde echter een rol. “Wat nu weer mag en kan, kan mogelijk in het najaar niet meer. We zien in Zuid-Amerika, waar het momenteel herfst is, dat het virus hand over hand toeneemt. Ook in Duitsland is er momenteel een heropleving. We vinden dat onze deelnemers erop moeten kunnen rekenen dat hun bij- en nascholing hoe dan ook doorgaat. Oók wanneer er straks een tweede golf zou komen. Er hangen bijvoorbeeld vaak herregistraties van professionals van af. Dan kun je het niet maken om eindeloos de datum door te blijven schuiven. Daarom kiezen we er nu al voor om tot en met december ál onze congressen online door te laten gaan. Overigens stellen de accrediterende kwaliteitsregisters zich enorm flexibel op. Dat helpt wel echt enorm!”

Kwetsbare cliënten

Daarnaast onderstreept Van de Luitgaarden dat hij en zijn collega’s zich ook mede verantwoordelijk voelen voor de zorg. “Onze bezoekers werken vaak met kwetsbare mensen. Niet alleen psychisch kwetsbaar, maar vaak óók qua lichamelijke gezondheid. Het laatste dat we zouden willen is dat mensen bij ons in de zaal iets oplopen dat ze vervolgens aan een cliënt of patiënt overdragen. We merken ook dat we niet de enigen zijn die zo denken, want ook veel werkgevers in de zorg hebben hun medewerkers verboden om tot het eind van het jaar aan externe bijeenkomsten deel te nemen. In sommige gevallen is zelfs gezegd dat dat zo blijft totdat er een vaccin is. Dat geldt trouwens niet alleen voor deelnemers, maar ook voor sprekers. Ook sommigen van hen durven niet te komen of mogen dat niet van hun baas”.

Geen vierkante ogen

Ondertussen kunnen deelnemers hun kennis dus ophalen via online congressen. Van de Luitgaarden: “We merken dat mensen soms nog geen goed beeld hebben bij wat we daarmee bedoelen. Zo denken sommigen dat ze dan een hele dag achter een computerscherm moeten zitten kijken naar een live congres. Maar zo doen we het dus niet. We gaan geen vierkante ogen veroorzaken bij onze deelnemers. Daarom krijgen ze gedurende een hele maand toegang tot een digitale leeromgeving met daarin de videocolleges die de sprekers exclusief voor het online congres hebben opgenomen. Die kunnen ze dan bekijken waar en wanneer het hen zelf uitkomt. De ervaringen hiermee zijn goed. We krijgen gemiddeld een rapportcijfer 8 van deelnemers en meer dan 90% geeft aan opnieuw een online congres van ons te zullen volgen”. Vanaf september worden ook vragen van deelnemers geïnventariseerd via de leeromgeving, en op een later tijdstip wordt een live gesprek georganiseerd met sprekers die op dat moment beschikbaar zijn.

Voordeliger en meer registerpunten

Afgezien van de veiligheid die een online congres biedt, zijn er ook andere voordelen. “Bij online congressen vervallen de locatiekosten weliswaar, maar daar komen productiekosten voor in de plaats. Er komt heel wat bij kijken om de eindproductie van een online congres te realiseren. Toch kan het voordeel voor deelnemers oplopen tot meer dan 50 %. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld gratis een collega laten deelnemen, of zelf gratis deelnemen aan een tweede online congres. Voor ZZP-ers is het ook aantrekkelijk, want er zijn in allerlei gevallen mogelijkheden om je deelname aan bij- en nascholing als aftrekpost op te voeren bij de belastingdienst. Daarnaast zijn er voor de deelnemer geen reistijd en -kosten. Veel kwaliteitsregisters geven bovendien meer registerpunten voor een online congres dan voor een live congres. Omdat je op een online congres niet hoeft te kiezen uit deelsessies, kun je gewoon álle bijdrages zien. Daardoor stijgt het aantal onderwijsuren en dus ook het aantal registerpunten”.

Mensen-mensen

Van de Luitgaarden zou in de toekomst graag toe willen naar een combinatie van online en live congressen. “Als puntje bij paaltje komt, dan zijn mijn collega’s en ik echte mensen-mensen. Ik kan niet wachten om deelnemers weer live te ontmoeten en in samenwerking met de fantastische teams op de congreslocaties er weer iets leerzaams én gezelligs van te maken. Maar dat zit er zolang de anderhalve meter regel geldt, voorlopig helaas niet in. Tot die tijd bieden we iedereen de kans om bij- en na te scholen vanuit de veiligheid en het comfort van zijn of haar eigen huis of werkplek”.

Het volledige online congresaanbod van het Euregionaal Congresburo is in te zien op hun site. Het gehele aanbod telt mee als SKJ scholing en is ook geaccrediteerd door een scala aan andere registers.

Dr. Guido van de Luitgaarden
Dr. Guido van de Luitgaarden

Guido is één van de directeuren van het Euregionaal Congresburo. Hij heeft een achtergrond als sociaal-pedagogisch hulpverlener, volgde zijn master en promoveerde in het Verenigd Koninkrijk op een proefschrift over kindermishandeling.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen