Blik op hulp

Gevoel van leegte voorspelt zelfmoordneigingen bij borderline-patiënten

Gevoel van leegte voorspelt zelfmoordneigingen bij borderline-patiënten
maart 10
20:54 2023

Een recente studie door wetenschappers aan de York University in Toronto (Canada) heeft aangetoond dat het ervaren van een gevoel van leegheid een voorspeller is van zelfmoordneigingen bij individuen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Leegheid voorspelt echter niet zelfverwondingsneigingen, noch voorspelt het reactieve zelfverwondingsneigingen bij suïcidaliteit. De studie had als doel te onderzoeken of leegheid een voorspeller is van suïcidale zelfverwondingsneigingen in rust en als reactie op een interpersoonlijke stressor bij individuen met borderline. De studie ontdekte dat de associatie tussen leegheid en zelfmoordneigingen overeenkomt met eerdere onderzoeken die chronische leegheid koppelen aan suïcidepogingen bij borderlinepatiënten.

Leegheid

Leegheid is een complexe constructie die verschillende factoren omvat, zoals betekenisloosheid en ontkoppeling, die suïcidale gedachten en gedragingen kunnen escaleren. De studie suggereerde ook dat individuen met borderline zich kunnen bezighouden met suïcidaal gedrag om de spanning van het gevoel van leegheid te verlichten. Aan de andere kant kunnen hogere basislijn zelfmoordneigingen leiden tot hogere leegheid. Leegheid is geconceptualiseerd als een emotieregulerende functie bij borderline, en dus kan leegheid worden geactiveerd om het te verminderen wanneer de emotionele stress die gepaard gaat met suïcidale neigingen toeneemt.

Zelfverwonding

De bevinding dat leegheid geen voorspeller was van zelfverwondingsneigingen, staat in contrast met bewijs dat een verband suggereert tussen leegheid en niet-suïcidale zelfverwonding. De studie stelde dat de chronische aard van leegheid, in plaats van de intensiteit, zelfverwondingsneigingen kan voorspellen bij borderlinepatiënten. Leegheid kan conceptueel dichter bij suïcidaal gedrag liggen dan bij zelfverwonding op zich, gezien de overlap met constructen zoals sociale ontkoppeling.

Sociale afwijzing

Hoewel een interpersoonlijke stressor, zoals sociale afwijzing, geassocieerd werd met een stijging van suïcidale zelfverwondingsneigingen bij borderline, voorspelde leegheid deze neigingen niet reactief. De studie suggereerde dat chronische leegheid andere pervasieve emoties kan beïnvloeden, zoals chronische zelfmoordneigingen, maar niet labiele toestanden zoals reactieve suïcidale zelfverwondingsneigingen.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Blik op Hulp is mediapartner van het jaarlijks congres over borderline. Als ontvanger van onze nieuwsbrief krijg je korting op je deelname.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen