Blik op hulp

Hersenverbindingen voorspellen impulsiviteit bij pubers

Hersenverbindingen voorspellen impulsiviteit bij pubers
februari 02
17:32 2016
impulsiviteit pubers

Foto: modup.net

Hersenverbindingen hangen bij pubers samen met impulsiviteit. Bovendien voorspellen ze welke pubers over twee jaar impulsievere keuzes maken, ontdekten psychologen van de Universiteit Leiden.

Impulsiviteit pubers

De onderzoekers zijn werkzaam bij het Brain & Development Lab van de Universiteit Leiden. Ze stelden vast dat, op basis van de banen in de hersenen die samenhangen met impulsiviteit, voorspeld kon worden wie twee jaar later impulsievere keuzes maakt. Dit werd onderzocht door jongeren met een tussentijd van twee jaar keuzes te laten maken tussen een kleinere beloning nu, of een grotere beloning later. Ook stelden ze vast dat een hogere beloningsgevoeligheid in de puberteit samenhangt met alcoholgebruik op het moment van de meting, maar ook in de toekomst.

Groot onderzoek

De wetenschappers volgden in het kader van het project onder leiding van professor Eveline Crone circa driehonderd jongeren tussen 8 en 28 jaar gedurende vijf jaar. Gedurende die periode werd bij de jongeren tweemaal naar hun hersenstructuur en hersenactiviteit gekeken bij het uitvoeren van bepaalde taken. Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal de hersenontwikkeling bij jongeren in kaart is gebracht.  Er komen publicaties in de gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften The Journal of Neuroscience en Developmental Cognitive Neuroscience over het onderzoek.

Eveline Crone impulsiviteit pubers

Prof. Dr. Eveline Crone.

Emotionele en rationele hersengebieden 

In het project onderzoeken de wetenschappers de balans tussen emotionele en rationele hersengebieden bij jongeren. Het onderzoek spitst zich toe op leren, risicogedrag en vriendschapsvorming. Eveline Crone: ‘Hoe komt het dat we steeds beter kunnen leren, rekenen en moeilijke opdrachten uitvoeren? Wanneer nemen we risico’s en wanneer spelen we op safe? Hoe ontstaan vriendschappen? Welke jongeren zijn kwetsbaarder dan anderen? Waarom vinden ze de mening van anderen zo belangrijk? Wat is de rol van de hersenen hierbij en hoe ontwikkelen die hersenen zich? Op deze vragen hebben we antwoorden gevonden in dit spannende project.’

Documentaire en app gepresenteerd op Brain Time Festival

Op 29 januari presenteerde het Brain & Development Lab van de Universiteit Leiden de uitkomsten van dit zogenaamde Brain Time-hersenonderzoek aan de deelnemers en hun ouders op een speciaal daartoe georganiseerd Brain Time-festival. Daar vond ook de eerste vertoning plaats van de documentaire BRAINTIME, onderzoek naar hersenen in de groei, waarin filmmaker Erik Heuvelink enkele jonge deelnemers door de jaren heen volgde (zie filmpje bovenaan dit artikel). Verder werd er een telefoonapplicatie gelanceerd om hersenontwikkeling te bekijken op basis van de Brain Time-data voor emotionele en cognitieve breingebieden.

Interessant artikel? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Meediscussiëren? Dat kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen