Blik op hulp

Kindertekeningen als hulpmiddel bij het signaleren van hoogbegaafdheid

Kindertekeningen als hulpmiddel bij het signaleren van hoogbegaafdheid
maart 16
08:36 2023

Het herkennen van hoogbegaafde kinderen in het reguliere onderwijs blijkt soms lastig te zijn. Psycholoog Sven Mathijssen heeft echter aangetoond dat kindertekeningen kunnen bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van hun talenten en behoeften. Mathijssen analyseerde de tekeningen van 206 kinderen tussen 4 en 6 jaar oud en ontdekte dat het wel of niet tekenen van ‘bijzondere kenmerken’ voor ongeveer 70% goed voorspelde of kinderen verrijkt onderwijs of regulier onderwijs kregen.

Praktische voordelen van kindertekeningen als screeningtool

Een groot voordeel van het inzetten van kindertekeningen als screeningtool is dat het een praktische en toegankelijke methode is. Het kost weinig tijd en geld om alle kinderen te vragen een tekening te maken. Bovendien tekenen veel kinderen van jongs af aan al uit zichzelf, waardoor ze niet snel terugdeinzen voor een tekenopdracht. Door opvallende zaken in de tekening te identificeren, kunnen professionals het schoolverloop van kinderen nauwgezet in de gaten houden.

Waarschuwing voor het gebruik van teken-IQ’s

Hoewel kindertekeningen een waardevolle indicatie kunnen geven van hoogbegaafdheid, benadrukt Mathijssen dat deze indicatie nog niets zegt over de potentiële talenten en onderwijsbehoeften van het individuele kind. Vervolgonderzoek, zoals psychologisch onderzoek, is nodig om dit vast te stellen. Mathijssen waarschuwt daarbij voor het gebruik van teken-IQ’s als signaal voor hoogbegaafdheid. Het is beter om menstekeningen op itemniveau te analyseren voor mogelijke indicatoren van hoogbegaafdheid.

Oog blijven houden voor unieke talenten

Het is van groot belang om oog te blijven houden voor de unieke talenten van kinderen, ook als deze niet direct zichtbaar zijn. Mathijssen hoopt dat zijn onderzoek zal bijdragen aan de ontwikkeling van een effectief screeningsinstrument dat professionals in staat stelt om hoogbegaafde kinderen tijdig te signaleren en te ondersteunen.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen