Blik op hulp

Minder kinderen onder toezicht jeugdbescherming

Minder kinderen onder toezicht jeugdbescherming
februari 02
15:10 2015
Fred teeven uithuisplaatsingen

Staatssecretaris Fred Teeven

Aan het einde van het derde kwartaal van 2014 staan er 26.354 kinderen onder toezicht. Dit is een daling van 20% ten opzichte van 2010. Deze cijfers maakte het Ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen week bekend.

Door een efficiëntere werkwijze kunnen kinderen en hun ouders sneller geholpen worden. Doordat er eerder wordt ingegrepen, is de gemiddelde duur van kinderbescherming korter en soms is zelfs helemaal geen kinderbescherming nodig.

Teeven stelt extra geld beschikbaar

De daling van het aantal kinderen onder toezicht past binnen de doelstelling van staatssecretarissen Teeven en Van Rijn om gezinnen meer preventieve hulp te bieden. Teeven is trots op de behaalde resultaten. “Via de VNG en het NJi geef ik jeugdbeschermers en –reclasseerders nog graag een extra steun in de rug. Het gaat hier tenslotte om de bescherming van een zeer kwetsbare groep kinderen”, aldus Teeven. Teeven stelt extra geld ter beschikking voor de ontwikkeling van nog betere werkwijzen, zodat deze daling ook in het nieuwe jeugdstelsel doorgezet wordt.

Extra ondersteuning en innovatieve projecten

Het extra beschikbare geld gaat naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Jeugdinstituut. De Vereniging Nederlandse Gemeenten gaat de extra middelen gebruiken om gemeenten praktisch te ondersteunen bij de jeugdbescherming en –reclassering. Het Nederlands Jeugdinstituut gebruikt het geld om innovatieve projecten financieel te ondersteunen en om een netwerk op te bouwen waarin kennis over jeugdbescherming en jeugdreclassering kan worden gedeeld en verspreid. Bovendien komt er een prijs voor gemeenten die de jeugdbescherming en –reclassering op een innovatieve wijze inrichten.

Van Rijn noemt de daling “een schoolvoorbeeld van de grote verbeteringen die we voor kinderen en gezinnen kunnen bereiken in de jeugdhulp”.

Interessant artikel? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Soortgelijke artikelen