
Depressie komt veel voor en heeft grote maatschappelijke, individuele, en economische gevolgen. De preventie van depressie is zodoende belangrijk vanwege de hoge kosten – zowel materieel als immaterieel – die depressie met zich meebrengt. Mensen motiveren om preventief hulp te zoeken wanneer er niet direct iets aan de hand lijkt te zijn is moeilijk, maar kan belangrijk zijn bij de preventie van depressie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kim van Zoonen. Zij onderzocht of de preventie van depressie mogelijk is door preventief een behandeling aan te bieden aan mensen die al depressieve symptomen, een zogenaamde subklinische depressie, ervaren. Omdat weinig mensen deelnemen aan zulke programma’s die gericht zijn op de preventie van depressie, onderzocht zij ook waarom mensen geen hulp zoeken voor hun depressieve klachten.
Preventie van depressie effectief
Van Zoonen bevestigt eerdere bevindingen die laten zien dat preventief behandelen het aantal nieuwe depressies kan verlagen. “Maar”, zo relativeert zij, “helaas vinden veel mensen dat ze geen hulp nodig hebben, omdat ze geen klachten ervaren, dat ze de problemen zelf of met hulp van vrienden en familie kunnen oplossen, of niet weten waar ze hulp kunnen vinden”. Kim van Zoonen laat verder zien dat 22% van de mensen met een subklinische depressie een depressieve stoornis ontwikkelt, ze komt er echter niet helemaal achter wat de specifieke kenmerken zijn van mensen die een depressie ontwikkelen.
Barrières
Voor het deel van de mensen dat wel hulp wil, maar deze niet ontvangt, blijkt het bijzonder belangrijk om beter te begrijpen wat de barrières zijn bij het vinden van hulp bij de preventie van depressie. Met die kennis kan immers gezorgd worden dat deze mensen de hulp ontvangen waar zij behoefte aan hebben. Van Zoonen: “Om mensen te motiveren hulp te zoeken wanneer er niet direct iets aan de hand lijkt te zijn moet ook de kennis bij zowel professionals als de bevolking over depressie, de preventieve behandeling, en de gevolgen verbeteren. Deskundigen kunnen bijvoorbeeld seminars en overheidscampagnes over de effectiviteit van preventieve behandelingen voor depressie organiseren”. Daarnaast stelt zij in haar proefschrift voor om huisartsen een taak toe te bedelen in de preventie van depressie en het versterken van de veerkracht van mensen. Dat zou de toegankelijkheid van de zorg ten goede komen en als minder stigmatiserend ervaren worden dan het bezoeken van een GGz-instelling.
Delen van het proefschrift van Kim van Zoonen over de preventie van depressie zijn te vinden op de site van de Vrije Universiteit.
Interessant artikel? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!
Reageren op dit artikel kan in de LinkedIn-groep van Blik op Hulp!