Blik op hulp

Problematisch gamen voorspelt gokproblemen

Problematisch gamen voorspelt gokproblemen
maart 14
11:12 2018

Nieuw onderzoek naar het game-gedrag van jongeren stelt een verband vast tussen problematisch gamen en gokproblemen op latere leeftijd. Onderzoekers van de universiteit van Uppsala in Zweden onderzochten het game-gedrag van 1500 jongeren tussen de 13 en 15 jaar. Drie jaar later werd bij deze zelfde jongeren onderzocht in welke mate ze problematisch gokten.

Game-verslaving

In 2013 werd “Internet Gaming Disorder”, in de volksmond ook wel gameverslaving genoemd, opgenomen in het diagnostische handboek van de psychiatrie: de DSM-5. Het beschikbare onderzoek over gameverslaving schetst een tegenstrijdig beeld over de hardnekkigheid van dit verschijnsel. Waar onderzoekers uit Nederland, Singapore en Canada vaststelden dat problematisch gamen meestal van voorbijgaande aard is, concludeerden Duitse onderzoekers dat het een hardnekkig probleem kan vormen. De onderzoekers uit Uppsala concluderen nu echter dat bijna de helft van de jongeren die problematisch game-gedrag lieten zien bij de eerste meting, dat gedrag drie jaar later ook nog vertoonden.

Gamen en gokken

De grens tussen gamen en gokken is de laatste jaren vervaagd. In online games wordt in toenemende mate geld gevraagd en worden er prijzen met financiële waarde uitgereikt. Binnen de wereld van het online gokken is het gratis gokken in opkomst. Daarin kunnen jongeren een gokspel spelen zonder inbreng van echt geld. Diverse onderzoeken laten zien dat zowel jongeren als volwassenen betrekkelijk gemakkelijk overstappen van online gaming naar online gokken. Circa 10% van de volwassenen die online gokken zonder dat ze daarmee geld kunnen winnen of verliezen, geeft aan dat ze hun gokgedrag problematisch vinden. Ze brachten naar hun eigen idee te veel tijd door in online gokspelen.

Risicofactoren

De Zweedse onderzoekers stelden niet alleen vast dat er een relatie is tussen problematisch gamen en problematisch gokken drie jaar later. Ze vonden ook risicofactoren voor het ontwikkelen van gokproblemen. De kans op gokproblemen op latere leeftijd blijkt groter bij jongeren die op jonge leeftijd een game-probleem hebben ontwikkeld. Jongens blijken daarnaast een zes keer zo grote kans te hebben om van een game-probleem in een gokprobleem te vervallen dan meisjes. Wanneer jongeren ook offline pokeren of casino-spellen doen, dan neemt ook de kans op een gokprobleem op latere leeftijd verder toe.

De onderzoekers roepen echter op tot meer onderzoek naar dit onderwerp in grotere groepen, verschillende landen en verschillende leeftijdsgroepen.

Het volledige wetenschappelijke artikel in Brain en Behavior is hier te vinden.

Eerder publiceerde Blik op Hulp ook over onderzoek naar game-problemen bij mensen met autisme.

Interessant artikel? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen

Zoeken op deze site

Facebook
Twitter

Zoeken op deze site

Meer informatie over gaming