Blik op hulp

Gedrag deel psychopaten vooral genetisch bepaald

Gedrag deel psychopaten vooral genetisch bepaald
januari 04
14:26 2016
psychopaat gedrag genetisch

Foto: Joshua Ludwig

De populaire opvatting dat het gedrag van psychopaten vooral te maken heeft met hetgeen zij in hun leven meemaakten, blijkt slechts voor een deel van deze mensen te kloppen. Tussen mensen met een psychiatrisch diagnose ‘Psychopathische persoonlijkheidsstoornis’ zijn grote verschillen, waar de bestaande manier van classificeren aan voorbij gaat. Onur Yildirim deelt in zijn proefschrift de populatie van psychopaten in vier categorieën in. Hij onderscheidt aan de ene kant de emotieloze, primaire psychopaten, die dan ofwel gecontroleerd ofwel impulsief kunnen zijn. Aan de andere kant zijn dan de emotionele, secundaire psychopaten te vinden, waarvan een deel voornamelijk onthecht en narcistisch is en een andere groep vooral opvalt door instabiliteit en vijandigheid.

Genetische basis

De mensen met een primaire psychopathie hebben een te sterke interne balans van hun emotie, waardoor ze minder emotioneel geprikkeld raken. Zij zullen dus eerder schaamteloos, berekenend en gewetenloos zijn. De secundaire psychopaten zijn juist zeer ongebalanceerd en reageren dus ook sneller agressief en impulsief op de buitenwereld.
Primaire psychopathie lijkt grotendeels bepaald door genen en minder door ervaringen, terwijl secundaire psychopathie voornamelijk direct voortkomt uit de neurobiologische en psychologische verstoringen door omgevingsfactoren, zoals mishandeling, verwaarlozing en misbruik in de kinderjaren.

Hormonen

Ondanks deze verschillen zijn er ook overeenkomsten; alle psychopaten hebben een verhoogde testosteronactiviteit. Dit draagt bij aan sociale dominantie, agressiviteit en een verlaagde mate van empathie. De verschillende theorieën die Yildirim introduceert in het proefschrift kunnen richting geven aan toekomstig onderzoek en input geven voor de ontwikkeling van nieuwe psychologische en farmaceutische behandelingsmethoden.

Baris Onur Yildirim studeerde cum laude af voor zijn master Klinische psychologie en psychofarmacologie aan de Radboud Universiteit. Na enige jaren praktijkervaring in verschillende instellingen keerde hij terug naar Nijmegen als onderzoeker. Momenteel is Yildirim werkzaam bij Janssen Pharmaceuticals waar hij meewerkt aan het ontwerpen van nieuwe medicijnen tegen mentale aandoeningen zoals depressie, Alzheimer, schizofrenie en angststoornissen. Op 15 januari 2016 promoveert hij op zijn proefschrift “What makes a psychopath? Neuro-developmental pathways to immoral and antisociaal behavior”.

Interessant artikel over het gedrag van psychopaten? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets.

Mee discussiëren over dit artikel? Dat kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen