Blik op hulp

Vijf aandachtspunten voor werken met meisjes in de residentiële jeugdzorg

Vijf aandachtspunten voor werken met meisjes in de residentiële jeugdzorg
maart 07
10:44 2023

Uit onderzoek van Juliëtte Sonderman van de universiteit Tilburg, blijkt dat meisjes in (gesloten) residentiële jeugdzorg gebaat zijn bij een liefdevol en verzorgend leefklimaat, naast de gebruikelijke interventies en therapieën. Dit is vooral van belang omdat de meisjes vaak ernstige gedrags- en/of psychiatrische problemen hebben en vaak seksueel misbruik hebben meegemaakt. Het monitoren van de dynamiek binnen een leefgroep is van cruciaal belang.

Vijf aandachtspunten

Uit het onderzoek komen vijf aandachtspunten naar voren, die hulpverleners ter harte kunnen nemen:

  1. Begrip voor genderspecifieke behoeften

Uit het onderzoek blijkt dat er weinig data beschikbaar is over de effectiviteit van residentiële jeugdzorg en gender. Er is behoefte aan meer onderzoek naar genderspecifieke behoeften van meisjes in residentiële jeugdzorg, zodat behandelingen hier beter op kunnen worden afgestemd.

  1. Monitoren van de dynamiek binnen leefgroepen

Hulpverleners moeten de dynamiek binnen leefgroepen goed blijven monitoren. Zij moeten op de hoogte zijn van de risico’s en behoeften van meisjes met een verleden van seksueel misbruik. Het monitoren van de dynamiek in de groep en de individuele meisjes kan zorgen voor een beter leefklimaat en een betere behandeling.

  1. Herstel bevorderende pedagogische basis

Een herstel bevorderende pedagogische basis is van belang voor de effectiviteit van de behandeling. Een positieve en veilige sfeer, gepaard met goede pedagogische ondersteuning, draagt bij aan het behalen van behandelingsresultaten voor de meisjes.

  1. Mixen van sekse in leefgroepen

Sekse gemixte leefgroepen, waarbij minimaal twee derde van de groep uit meisjes bestaat, kunnen de leeromgeving verrijken en de sfeer verbeteren. Voor meisjes geldt dat positieve relaties met andere jongeren op de leefgroep essentieel zijn voor hun herstel. Het mixen van sekse in leefgroepen kan daarbij helpen.

  1. Relationeel herstel

Iedere interactie speelt een rol in het herstelproces en bij relationeel trauma is relationeel herstel nodig. Hulpverleners kunnen daarom bijdragen aan het herstel van meisjes door positieve relaties tussen de meisjes te stimuleren en te faciliteren.

Posttraumatische stress

In 2020 verbleven er ongeveer 8.000 meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar (met enige uitloop) in residentiële jeugdzorg. Voor alle jongeren in gesloten zorg geldt dat hun achtergrond wordt gekenmerkt door een stapeling van problemen. Vergeleken met jongens hebben meisjes echter vaker seksueel misbruik meegemaakt en is er vaker sprake van een posttraumatische stressstoornis. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners extra oog hebben voor meisjes in residentiële jeugdzorg en hun behoeften.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen