Angst bij kinderen mede door ouders
On 01/09/2013 by Redactie StandardAngst bij kinderen wordt beïnvloed door wat hun ouders tegen hen zeggen. Dat concludeert Daniëlle Remmerswaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam uit haar onderzoek. Zij deed haar promotieonderzoek bij kinderen tussen 7 en 12 jaar.
“Angststoornissen zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kunnen vervelende gevolgen voor hen hebben. Een beter inzicht in de mechanismen van angst bij kinderen levert een belangrijke bijdrage aan het voorkómen en bestrijden van angststoornissen”, zo stelt de promovenda.
Ontstaan angst bij kinderen
Eerder onderzoek deed vermoeden dat gezinsinvloeden een hoofdrol spelen bij het ontstaan van angst bij kinderen. Een aantal onderzoeken toonde aan dat wat er tegen een kind gezegd wordt, een rol speelt bij het overdragen van angstgevoelens van vaders en moeders op hun kinderen. Angstige ouders blijken negatieve informatie door te geven aan hun kinderen bij een mogelijk dreigende situatie en dat deze ouderlijke uitspraken van invloed zijn op hoe bang het kind is.
Wederkerige relatie
Volgens een aantal theorieën letten bange mensen vooral op dreigende informatie en interpreteren gewone situaties daardoor sneller als bedreigend. Deze verstoorde informatieverwerking zou er dan weer voor kunnen zorgen dat iemand daardoor nóg banger wordt dan hij of zij al was. De uitkomsten van het onderzoek van Remmerswaal naar de exacte relatie tussen angst en deze denkpatronen toonden aan dat er een natuurlijk proces is waarbij deze zogenaamde cognitieve biases en de mate van angst invloed op elkaar uitoefenen. Dit betekent dat bange kinderen in een vicieuze cirkel van cognitie en angst terecht kunnen komen.
De rol van ouders in de ontwikkeling van cognitieve biases in kinderen
Omdat de eerdergenoemde denkprocessen een rol spelen in het ontwikkelen van angst bij kinderen, is het van belang om te onderzoeken zo’n zogenaamde ‘cognitieve bias’ tot stand komt bij kinderen. De studies in Remmerswaal’s proefschrift tonen aan dat kinderen een cognitieve bias kunnen ontwikkelen door waarschuwingen van hun vader of moeder te ontvangen of doordat zij door hen getraind worden om bepaalde situaties op een dreigende manier te benaderen. Ook blijkt dat ouders op deze manier hun eigen cognitieve biases kunnen overdragen op hun kinderen.
Daniëlle Remmerswaal promoveerde vrijdag 13 september 2013 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Interessant artikel? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!