Blik op hulp

Behandeling PTSS op afstand

Behandeling PTSS op afstand
november 18
15:55 2019

Patiënten met een posttraumatische stress stoornis (PTSS) kunnen in de toekomst mogelijk behandeld worden met 3MR-therapie die op afstand, dus bijvoorbeeld thuis, gevolgd kan worden.

Afname PTSS-klachten

Uit het promotieonderzoek van Marieke van Meggelen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de nieuwe Multi Modal Memory Restructuring (3MR) behandeling een significante afname van PTSS-klachten laat zien. Er zijn geen verschillen gevonden tussen een groep patiënten die een reguliere behandeling kreeg en patiënten die een behandeling op afstand kregen met 3MR.

Barrières

In samenwerking met een aantal GGZ-instellingen onderzocht Van Meggelen de werkzaamheid van de 3MR-interventie voor patiënten met PTSS. Daarbij werden oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd bestudeerd. Op het moment wordt PTSS vaak en met goed resultaat behandeld met cognitieve gedragstherapie of EMDR. Waarom dan toch deze nieuwe behandeling? Van Meggelen: “Het kan zo zijn dat mensen met een trauma barrières voelen om hulp te zoeken. Dat kan praktisch zijn, omdat iemand minder mobiel is of ver moet reizen, maar ook mentaal. Bijvoorbeeld doordat iemand bijvoorbeeld bang is voor stigmatisering door zijn of haar omgeving”.

Verleden structureren op de computer

Therapie op afstand kan hier volgens haar een oplossing voor vormen. “Het 3MR-systeem is een computergestuurde interventie die een digitaal dagboek en een virtuele 3D-omgeving combineert”, legt van Meggelen uit. “Het biedt patiënten de mogelijkheid gebeurtenissen uit het verleden te structureren aan de hand van persoonlijke foto’s, teksten, afbeeldingen, websites en een virtuele 3D-omgeving. Deze omgeving bekijken ze op een computerscherm. Ze maken geen gebruik van een VR-bril tijdens deze interventie. De therapie kan thuis of in een andere vertrouwde omgeving gevolgd worden. De therapeut is dan wel in beperkte mate en op afstand betrokken”.

Toegankelijker

In het onderzoek van Van Meggelen zijn de effecten van 3MR-therapie vergeleken met gebruikelijke therapievormen. Er werden geen significante verschillen gevonden. De hoop is dat behandeling van PTSS voor veel mensen toegankelijker wordt met 3MR-therapie, doordat het praktische en mentale barrières om de therapie te volgen mogelijk verlaagt.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen