Blik op hulp

Beter inzicht in psychologische veerkracht

Beter inzicht in psychologische veerkracht
juni 28
23:38 2022

Tijdens ons leven worden we onvermijdelijk geconfronteerd met tegenslag en stress. Deze negatieve ervaringen kunnen leiden tot psychische stoornissen. Toch gaan de meeste mensen door moeilijke tijden terwijl ze psychisch gezond blijven. Wat hen beschermt, wordt ‘psychologische veerkracht’ genoemd. Psychologische veerkracht beschermt tegen de schadelijke effecten van tegenspoed en helpt om mentaal gezond te blijven. Een beter begrip van hoe psychologische veerkracht werkt zal ons helpen om manieren te vinden hoe we deze veerkracht kunnen stimuleren.

Beschermende factoren

Hierdoor kunnen we de belasting van psychische stoornissen verminderen en het welzijn van mensen, en uiteindelijk de samenleving, vergroten. Anna Kuranova heeft zich in haar proefschrift gericht op een dynamische benadering van veerkracht, en heeft bekeken hoe beschermende factoren en stressoren elkaar wederzijds beïnvloeden, vooral in het dagelijkse leven. Inzichten in deze dynamische interacties helpen om beter te begrijpen hoe veerkracht werkt, om in te schatten hoe veerkrachtig een persoon is en aanknopingspunten te bieden voor het stimuleren van veerkracht.

Vastlopen in negatieve stemmingen

Kuranova bestudeerde hoe veerkracht in het dagelijks leven werkt, hoe we het kunnen meten en of een hoge veerkracht op dit moment leidt tot minder psychische problemen later. Ze ontdekte dat sommige beschermende factoren, zoals optimisme en het hebben van een partner, beschermen tegen stress die wordt veroorzaakt door het hebben van milde psychotische ervaringen. In een andere studie  toonde aan dat je een grotere kans hebt om gezond te blijven als je sneller herstelt van kleine dagelijkse stressfactoren, zoals gemorste koffie of een file. En stel dat je snel uit je negatieve gevoelens komt, zul je het dus in dat geval beter doen dan wanneer je de neiging hebt om vast te lopen in negatieve stemmingen. In een derde studie toonde Kuranova aan dat een simpele stelling, zoals “vandaag was ik in staat om te gaan met wat op mijn pad kwam”, helpt bij het voorspellen van geestelijke gezondheidsproblemen een jaar later. 

Mentale immuniteit

Al met al heeft Kuranova aangetoond dat psychologische veerkracht verwant kan zijn aan een “mentale immuniteit” en veel verschillende kanten en mechanismen heeft. Haar resultaten kunnen worden gebruikt om  psychologische veerkracht beter te begrijpen en, in de toekomst, om nieuwe diagnostische hulpmiddelen, behandelingen en preventiestrategieën te ontwikkelen.

Haar proefschrift kan hier gedownload worden.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen