Blik op hulp

De verrassende impact van andermans trauma’s

De verrassende impact van andermans trauma’s
november 01
10:03 2023

Hoewel we allemaal vertrouwd zijn met de traumatische gevolgen van direct ervaren gewelddadige of schokkende gebeurtenissen, is het misschien verrassend om te leren dat sommige mensen worden gekweld door levendige beelden van traumatische gebeurtenissen die ze zelf nooit hebben meegemaakt.

In de wereld van de psychologie worden deze ongewenste, opdringerige beelden of gedachten ‘intrusies’ genoemd. Ze komen vaak voor na directe blootstelling aan rampen, geweld of oorlogen. Psychiater en systeemtherapeut Patricia Dashorst heeft onderzoeksbevindingen gepresenteerd die ons begrip van intrusies uitbreiden.

Oorlog

Dashorst’s onderzoek concentreerde zich op volwassenen die geboren zijn na de Tweede Wereldoorlog en opgroeiden in gezinnen waarvan de ouders wreedheden uit de oorlog hadden overleefd. Het verbazingwekkende? Deze individuen ervoeren intrusies die rechtstreeks verband hielden met de traumatische gebeurtenissen van hun ouders, zoals de verschrikkingen van nazi-concentratiekampen of Japanse interneringskampen.

Dashorst: “De beelden die door deze individuen werden beschreven, waren zowel grafisch als emotioneel geladen. Voorbeelden zijn gedetailleerde beelden van gaskamers, de ontberingen van gevangenschap, en zelfs het verdriet van het gescheiden worden van geliefden.”

Het mysterie van indirecte intrusies

Wat misschien nog verontrustender is, is dat deze intrusies vaak werden ervaren vanuit een eerstepersoonsperspectief. Dit roept de vraag op hoe iemand zo’n gedetailleerde en persoonlijke ervaring kan hebben van een gebeurtenis die ze nooit zelf hebben meegemaakt.

Een van de belangrijkste onderscheidende factoren die Dashorst in haar onderzoek ontdekte, was het persoonlijkheidskenmerk ‘fantasiegeneigdheid’. “Personen met een hogere neiging tot fantasie bleken vatbaarder te zijn voor deze indirecte intrusies”, stelt zij.

De verreikende armen van trauma

Dashorst’s bevindingen benadrukken de verreikende gevolgen van traumatische gebeurtenissen, niet alleen voor degenen die ze direct ervaren, maar ook voor hun nakomelingen. Dit betekent dat de gevolgen van oorlogen en conflicten, van de Tweede Wereldoorlog tot de hedendaagse gebeurtenissen in landen zoals Syrië, Rwanda en Oekraïne, generaties lang gevoeld kunnen worden.

Dashorst: “Het is dus essentieel voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg om zich bewust te zijn van deze mogelijkheid wanneer zij cliënten behandelen, vooral wanneer er sprake is van familiegeschiedenis van trauma.”

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep

Soortgelijke artikelen