Blik op hulp

Lichamelijke klachten bij depressie en angst

Lichamelijke klachten bij depressie en angst
februari 05
18:02 2020

Mensen met een depressie of angststoornis hebben vaak ook last van lichamelijke klachten zoals duizeligheid of rugpijn. Deze combinatie van klachten zorgen vaak voor meer beperkingen in hun dagelijks leven dan mensen die één type klachten hebben. Er is echter nog weinig bekend over welk aandeel individuele klachten in dit verband precies hebben. In haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen zocht Ella Bekhuis uit waaruit de relatie tussen deze klachten bestaat.

Op één hoop

Dat we weinig weten over de rol van individuele klachten in het totaal aan ervaren lijdensdruk, komt doordat wetenschappelijk onderzoek de klachten vaak op één hoop gooit. Zo wordt er vaak geen onderscheid gemaakt tussen of iemand een sombere stemming, angst of slapeloosheid ervaart, terwijl deze klachten heel verschillend zijn. In haar proefschrift maakt Bekhuis onderscheid tussen individuele klachten, om zo een beter begrip te krijgen van hoe de specifieke klachten die iemand ervaart ontstaan en elkaar beïnvloeden.

Divers

De samenhang van klachten met elkaar bleek divers en complex. Bekhuis vond dat alle klachten van depressie en angst vaker samen voorkwamen met alle lichamelijke klachten, maar dat de onderlinge relaties van individuele klachten verschilden. Sommige lichamelijke klachten bleken ook een negatieve invloed te hebben op het beloop van depressieve klachten.

Effect van behandelingen

Daarnaast bleek dat deze samenhang ook invloed had op het effect van behandelingen. Zo verbeterde een sombere stemming meer na behandeling met een antidepressivum dan met psychotherapie, maar dit effect leek vooral te komen doordat deze behandeling ook andere samenhangende klachten aanpakte. Met deze inzichten hoopt Bekhuis dat we in de toekomst beter begrijpen helpen om te begrijpen hoe klachten zich binnen specifieke personen ontwikkelen en op welke manier zij het beste behandeld kunnen worden.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen