Blik op hulp

Niet méér interventies voor gezinnen met meervoudige problemen

Niet méér interventies voor gezinnen met meervoudige problemen
september 27
16:53 2022

Loraine Visscher onderzocht de hulpverlening aan gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Haar conclusie: we moeten niet steeds met nieuwe interventies komen, maar bestaande interventies verstevigen.

Weinig verschillen tussen interventies

Het proefschrift van Visscher gaat over de inhoud en structuur van acht interventies die effectief lijken voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP): uit welke elementen bestaan deze interventies en welke elementen helpen GMCP vooral? Het blijkt dat de interventies qua inhoud weinig verschillen en even effectief zijn. Veel elementen, zoals het ouders aanleren van opvoedvaardigheden, komen in alle interventies aan de orde, maar er zijn ook elementen die slechts in enkele interventies naar voren komen of in de praktijk nauwelijks worden toegepast. Ouders en jongeren geven aan dat zij juist deze elementen, zoals het activeren van het sociaal netwerk of aandacht voor de onderliggende oorzaak van gedrag, helpend vinden.

Jongeren betrekken

Verder zijn de acht interventies vooral gericht op de ouder, terwijl zowel jongeren als ouders willen dat ook kinderen en jongeren bij de interventie worden betrokken. Jongeren en ouders vinden het verder belangrijk dat de school en andere hulpverleners betrokken worden bij de hulp en dat er meer mogelijkheden zijn voor nazorg. Het proefschrift laat ook het belang zien van het kader waarbinnen de interventie wordt uitgevoerd. Regelmatige intervisie tussen hulpverleners en regelmatig telefonisch contact met het gezin bleken de zorg effectiever te maken. Hierin onderscheiden interventies zich wel, want lang niet alle interventies hebben deze elementen.

Stem van gezinnen

Visscher beveelt aan om geen nieuwe interventies voor GMCP te ontwikkelen, maar de waardevolle inhoud van bestaande interventies te versterken. Hierbij is het meenemen van de stem van de gezinnen essentieel om beter te kunnen aansluiten bij hun wensen en behoeften.

Het proefschrift van Loraine Visscher is te downloaden vanaf de site van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij spreekt over dit thema op het jaarlijks congres over gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen