Blik op hulp

Betrokkenen bij pestgedrag dragen vaker wapens

Betrokkenen bij pestgedrag dragen vaker wapens
juni 11
12:56 2014
pestgedrag wapens onderzoek leiden

Foto: Toni Blay

Met de komende invoering van de wet die scholen verplicht tegen pestgedrag op te treden, neemt niet alleen de belangstelling binnen scholen voor dit onderwerp toe. Ook onderzoekers van de universiteit van Leiden leverden een bijdrage aan de inzichten in pestgedrag middels een studie naar de relatie tussen pesten en wapenbezit. Conclusie: kinderen en jongeren tussen de 11 en de 21 jaar die als pester, gepeste of beide betrokken zijn bij pestgedrag, dragen vaker wapens dan leeftijdgenoten die niet met pestgedrag van doen hebben. Dat stellen Leidse orthopedagogen in een artikel dat deze week in het wetenschappelijke blad JAMA Pediatrics verschenen is.

Analyse van 45 studies naar pestgedrag

De orthopedagogen Mitch van Geel en Paul Vedder werkten samen met onderzoeker Jenny Tanilon van de Hotelschool Den Haag. Zij kwamen tot hun conclusie op grond van drie gerichte meta-analyses van in totaal 45 internationale studies naar pestgedrag. Ze analyseerden 22 onderzoeken naar slachtoffers van pesten (totale onderzoekspopulatie 257.179 kinderen), 15 die pesters betroffen (236.145 kinderen) en 8 naar kinderen die zowel pester als slachtoffer waren (199.563 kinderen). Uit al deze onderzoeken filterden ze de relatie tussen pestgedrag en het dragen van een wapen.

Bescherming en intimidatie

Eerder onderzoek suggereerde al dat pestgedrag gerelateerd is aan het dragen van wapens, nu is het bewijs daarvoor verder verstevigd. Slachtoffers willen zich mogelijk beschermen met een wapen, pesters dragen er mogelijk juist een om anderen te bedreigen of  te intimideren. Bij adolescenten die beide rollen kennen, spelen wellicht beide redenen een rol. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat adolescenten die wapens dragen ook vaker betrokken raken in vechtpartijen, vaker gewond raken en vaker in het ziekenhuis belanden.

Pestgedrag bedreigt mogelijk veiligheid

Eén van de belangrijkste implicaties van het onderzoek, is dat pestgedrag niet alleen heel vervelend is voor het slachtoffer, maar ook potentieel gevaarlijk is voor de verdere omgeving. Pesten schept dus niet alleen een onveilige situatie voor de adolescent die wordt gepest, het kan indirect ook de veiligheid van anderen, op school en daarbuiten, bedreigen: die van medeleerlingen, personeel en buitenstaanders.

Interessant artikel? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Soortgelijke artikelen