Nederlands bende-bestaan minder sensationeel dan gedacht
On 22/03/2016 by Redactie StandardDe Haagse Crips-bende heeft in de afgelopen tientallen jaren met regelmaat van zich laten horen in de media, onder andere in actualiteitenprogramma’s, in tijdschriften, een boek en een documentaire. Maar onderdeel uitmaken van een “gang” in Nederland is anders dan de beeldvorming over de Crips doet vermoeden. Criminoloog Robby Roks belicht die keerzijden van het bendeleven in zijn proefschrift “In de h200d”, over de Haagse Rollin 200 Crips. Hij promoveerde onlangs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Territorium
Vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw is er in Den Haag een bende die zichzelf de Crips noemt, naar het voorbeeld van The Crips uit Los Angeles. Voor zijn proefschrift ‘In de h200d; een eigentijdse etnografie over de inbedding van criminaliteit en identiteit.’ deed Robby Roks van 2011 tot 2014 onderzoek in een kleine wijk van Den Haag. Hij onderzocht hoe deze Haagse Crips zich verhouden tot de buurt die zij claimen als hun territorium. Daarnaast reconstrueerde hij van dichtbij hoe het netwerk van deze bende zich in de loop der jaren ontwikkelde en met welke activiteiten zij zich bezighielden.
[ot-video][/ot-video]
Amerika
Er is in Nederland geen andere groep bekend die al zo lang en zo duidelijk worden geïnspireerd door Amerikaanse straatbendes. Hoewel deze Haagse Crips zich net als hun Amerikaanse voorbeelden zeer gewelddadig presenteren in de media, blijkt dat de leden zich in de praktijk niet fulltime bezighouden met criminaliteit en geweld. De studie van Roks illustreert dat de formatie van een bende als de Crips in Nederland vooral te maken heeft met identiteit en identificatie.
Onderlinge conflicten
Hun naam en verschijningsvorm roepen een associatie op met Amerikaanse bendes, maar de Haagse Crips moeten volgens Roks vooral gezien worden als een plaatselijke groep uit een kleine buurt uit Den Haag. Roks belicht in zijn studie verschillende spanningen in de buurt, waaronder de spanningen die er zijn tussen de leden van de bende en de politie. De grootste conflicten deden zich echter voor tussen leden van de Crips zelf, mede als gevolg van het feit dat de realiteit van het onderdeel uitmaken van een ‘gang’ in Nederland minder rooskleurig bleek dan de succesvolle en gewelddadige beeldvorming over de Haagse Crips doet vermoeden.
WODC
Robby Roks is universitair docent bij de sectie Criminologie van der Erasmus School of Law. Hij studeerde in 2007 af in Rotterdam met een etnotgrafisch onderzoek naar de leider van de Haagse Crips en kreeg daar een eervolle vermelding voor op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Criminlogie. Roks was tijdelijk verbonden aan het wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar was hij betrokken bij de Monitor Georganiseerde Criminaliteit.
Interessant artikel? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!
Mee discussiëren over dit bericht? Dat kan in onze LinkedIn-groep.