Blik op hulp

Rouwen terwijl je slaapt?

Rouwen terwijl je slaapt?
juli 02
09:35 2020

Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare en daar langdurige psychische klachten hiervan ondervinden, blijken ook vaker last van ernstige slaapproblemen te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie niet goed slaapt, ontwikkelt vaker psychische problemen. En wie psychische problemen heeft, kampt ook vaker met slapeloosheid. Dat is zorgelijk, omdat slaap een belangrijke rol speelt bij het verwerken van emoties. Onderzoek suggereert dat het verbeteren van slaap zelfs als een soort van therapie ingezet kan worden. Ervaren stressklachten na trauma en depressie blijken tenslotte af te nemen als slapeloosheid wordt aangepakt.

Maar hoe zit dat met verlies – een emotionele gebeurtenis waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen? Zouden psychische klachten die veroorzaakt worden door het verliezen van een dierbare verminderd kunnen worden door slaap te verbeteren? Marike Lancel, Margaret Stroebe en Maarten Eisma van de Rijksuniversiteit Groningen deden een eerste poging om deze vraag te beantwoorden en brachten bestaande studies naar slaap en rouw op systematisch in kaart. Eisma: “Dit is de enige en meest veelomvattende systematische review over dit onderwerp. Door het samenvatten van een groot aantal onderzoeken hebben wij voor het eerst scherp kunnen krijgen wat de relatie is tussen verlies, (langdurige) rouw en slaap en ook wat er nog niet bekend is.”

Uit de geanalyseerde studies blijkt dat veel mensen die een dierbare hebben verloren inderdaad last hebben van slaapproblemen. Hoe intenser en langduriger de ervaren rouw, hoe ernstiger de slaapproblemen zijn, zo blijkt. De slaapproblemen zijn nog ernstiger als langdurige rouw en depressie tegelijkertijd voorkomen. Ook liet het onderzoek zien dat als de langdurige rouw behandeld werd, de slaapproblemen iets afnamen, maar niet geheel verdwenen.

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor het behandelen van slaapproblemen in een behandeltraject van langdurige rouw. Ook concludeerden zij dat de causale richting van de relatie tussen slaap en rouw nog niet duidelijk is. Het is nog onbekend of slaapproblemen over tijd rouw voorspellen of dat de behandeling van slaapproblemen leidt tot afnames in rouwklachten. Eisma: “Het is heel belangrijk om dit te onderzoeken. Op dit moment verzamelen wij data in een grote groep nabestaanden om de richting van deze relaties te verhelderen. Ook zijn we bezig met plannen voor een interventiestudie waarin we kijken wat het effect is van slaaptherapie op rouwklachten.”

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen