Blik op hulp

Nieuw licht op waardering van depressie

Nieuw licht op waardering van depressie
september 30
14:18 2015
depressie beleving waardering inschatting Aikaterini Papageorgiou

“Depressie vaak lichter ingeschat” Foto: Ian T. McFarland

Mensen die zich voorstellen hoe het is om een lichamelijke aandoening te hebben, beoordelen deze aandoening vaak als ernstiger dan mensen die er daadwerkelijk mee te maken hebben. In haar promotieonderzoek ging Aikaterini Papageorgiou na hoe dit zit bij de beoordeling van psychische klachten, zoals depressies.

Depressie

Om de effectiviteit van behandelingen in de gezondheidszorg te kunnen evalueren, is het van belang te kunnen meten hoe mensen veranderingen in hun kwaliteit van leven ervaren. Hiervoor wordt vaak gebruikgemaakt van een methode waarmee de impact van een aandoening op de kwaliteit van leven wordt vastgesteld door mensen te vragen hoeveel jaar van hun leven zij zouden willen inruilen tegen een optimale gezondheidstoestand. Deze zogeheten “time-trade-off task” wordt voor lichamelijke klachten veelvuldig toegepast, maar voor geestelijke aandoeningen als depressie veel minder vaak. Papageorgiou ontwikkelde een methode waarbij een depressie-specifiek classificatiesysteem in combinatie met de “time-trade-off task” wordt gebruikt om de waardering van depressies vast te stellen.

Omgekeerd

Alhoewel het ontworpen model de nodige beperkingen bleek te hebben, leverde het onderzoek een interessante bevinding op: waar de impact van lichamelijke klachten op de kwaliteit van leven groter wordt ingeschat door mensen die zich de klachten voorstellen dan door mensen die de klachten zelf ervaren, blijkt dit bij psychische klachten zoals depressies omgekeerd te zijn. Met name mensen met een milde depressie waardeerden deze negatiever dan mensen zonder depressie. Daarnaast stelde Papageorgiou vast dat depressies als een grotere belasting worden ervaren als deze samengaan met lichamelijke aandoeningen. De inzichten van Papageorgiou kunnen worden gebruikt bij het evalueren van de effectiviteit van psychologische behandelingen voor depressies.

Aikaterini Papageorgiou (1982) studeerde Psychologie in Athene. Haar promotieonderzoek vond plaats bij onderzoeksinstituut SHARE in het kader van Health Psychology Research. Zij is werkzaam als psycholoog. Haar proefschrift over de waardering van depressies kan gedownload worden vanaf de site van de Rijksuniversiteit Groningen.

Interessant artikel? Schrijf u dan in voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Meediscussiëren over dit artikel? Dat kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen