Helft volwassenen heeft één of meer ACEs
On 03/01/2024 by Redactie StandardOp het jaarlijks congres over jeugdtrauma’s sprak Remy Vink van TNO het complexe onderwerp van jeugdtrauma’s, met een specifieke focus op zogeheten Adverse Childhood Experiences (ACEs) en Positive and Compensatory Experiences (PACEs). Haar presentatie bood een doorkijk in de impact van jeugdtrauma’s en de rol van veerkracht bij het omgaan met deze uitdagingen.
Het concept van ACEs
Remy Vink besprak de achtergrond en het belang van ACEs, een term die oorspronkelijk werd geïntroduceerd in het onderzoek van Felitti in 1998. ACEs omvatten een reeks van negatieve ervaringen in de kindertijd, zoals huiselijk geweld en psychische problemen bij ouders. Vink benadrukte dat deze vroege ervaringen een aanzienlijke impact hebben op de ontwikkeling en het welzijn van individuen.
In haar lezing presenteerde Vink onderzoek over de prevalentie van ACEs in Nederland. Ze onthulde dat bijna de helft van de volwassenen in Nederland één of meer ACEs heeft ervaren. Deze bevindingen onderstrepen het wijdverbreide voorkomen van jeugdtrauma’s en de noodzaak voor een geïnformeerde benadering in zowel zorg als onderwijs.
Langetermijneffecten en veerkracht
Vink wees op de significantie van de langetermijneffecten van ACEs, waaronder verhoogde risico’s op psychische en fysieke gezondheidsproblemen. Daarnaast introduceerde ze het concept van veerkracht, dat ze beschreef als “een beetje een modewoord, maar ook een heel interessant verschijnsel”. Ze benadrukte dat veerkracht, ondanks zijn complexiteit, een cruciale factor is in het omgaan met en herstellen van jeugdtrauma’s.
Remy Vink legde uit dat veerkracht een dynamisch proces is, dat ondersteund wordt door diverse hulpbronnen. Deze omvatten sociale, culturele, fysieke, en psychische hulpbronnen, zoals optimisme, gevoel voor humor, en persoonlijkheidskenmerken. Ze illustreerde de verschillende manieren waarop veerkracht zich kan manifesteren, waaronder stabiliteit, normalisatie, herstel en groei na traumatische ervaringen.
Sociale en Culturele Factoren in Veerkracht
Ze onderstreepte het belang van sociale en culturele factoren in het bevorderen van veerkracht. Ze gaf aan dat deel uitmaken van een gemeenschap, zoals een geloofsgemeenschap, en het deelnemen aan rituelen en tradities, kunnen bijdragen aan een gevoel van veerkracht, zingeving, en verbondenheid.
Vink benadrukte de complexiteit in de interactie tussen verschillende factoren zoals ACEs, PACEs, en elementen van veerkracht. Het blijft volgens haar vooralsnog een uitdaging om al deze factoren in een omvattend model te integreren, wat de complexiteit van het veld aantoont.
Het jaarlijks congres over jeugdtrauma’s waarop Vink sprak, is nog enkele weken on-demand te volgen.
Drs. Remy Vink is socioloog en onderzoeker bij TNO op het gebied van kindermishandeling. Zij deed onder andere onderzoek naar Adverse Childhood Experiences (ACE) bij kinderen en is auteur van twee richtlijnen kindermishandeling (voor de jeugdgezondheidszorg en voor jeugdhulp en jeugdbescherming). Eerder werkte Remy bij gemeenten en GGD-en en was zij projectleider van het eerste integrale project huiselijk geweld in Haarlem.
Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!
Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.