Het belang van begrip in ouderschapsondersteuning
On 10/06/2023 by Redactie StandardHet ouderschap is een complex en dynamisch proces dat vraagt om voortdurende aanpassing en betrokkenheid. Precies daarover ging dan ook de bijdrage van Dr. Miranda van den Akker op het congres over het ondersteunen van pril ouderschap, dat vanaf 1 juli ook on-demand te volgen is. Blik op Hulp was er op de congresdag bij en doet verslag.
Begrip
In de wereld van ouderbegeleiding en opvoedingsondersteuning staat het begrip ouderschap centraal. Opvoedingsondersteuning richt zich op het versterken van het ouderschap, terwijl ouderbegeleiding, zoals bij een kind met autisme, gericht is op het begeleiden van ouders bij het stimuleren van hun kind en het omgaan met de uitdagingen die het met zich meebrengt.
Ouderschap
In deze context gaat ouderschap niet alleen over het opvoeden van kinderen, aangezien dat door anderen kan worden overgenomen, zoals kinderdagverblijven of grootouders. Miranda van den Akker: “Ouderschap is een voortdurende verantwoordelijkheid die blijft bestaan. Helaas zien ouders zichzelf vaak alleen als opvoeders, terwijl professionals en begeleiders juist naar het ouderschap als geheel moeten kijken. Het is van essentieel belang om ouders te benaderen als individuen met hun eigen unieke perspectief en omstandigheden, om een effectieve ondersteuning te bieden.”
Stress en angsten
Het ouderschap brengt intense gevoelens, stress en angsten met zich mee, met name bij jonge ouders van jonge kinderen. Hoewel alle ouders goede intenties hebben voor hun kinderen, twijfelen ze soms aan hun capaciteiten als goede ouders. De onzekerheid ontstaat door de oneindige verantwoordelijkheid die het ouderschap met zich meebrengt, namelijk het opvoeden en voorbereiden van het kind op de wereld.
Goede intenties
Sommigen zullen misschien denken dat niet alle ouders daadwerkelijk het beste willen voor hun kinderen, maar het is volgens Miranda van den Akker belangrijk om te erkennen dat de meeste ouders goede intenties hebben: “Als hulpverlener of docent kan het soms een uitdaging zijn om die goede intenties te herkennen, vooral wanneer het gedrag van de ouders anders suggereert. Het vereist tijd, begrip en het vermogen om je eigen oordeel opzij te zetten, om te blijven zoeken naar de goede intenties achter het gedrag van de ouders en hen te ondersteunen bij het vervullen van die intenties.”
Kwetsbaarheid
Het ouderschap is een unieke ervaring voor elke ouder, gekenmerkt door verschillende thema’s en uitdagingen. Miranda van den Akker: “Jonge ouders moeten omgaan met hun eigen kwetsbaarheid en onbekendheid met het ouderschap. Ze worden geconfronteerd met de vraag of ze een goede ouder zullen zijn en worstelen met de verantwoordelijkheid om hun kinderen op te voeden en voor te bereiden op het leven.”
Partnerrelatie
Een van de belangrijkste thema’s in het ouderschap is de relatie tussen ouders en hun kinderen, evenals de veranderende relaties tussen partners. “Het ouderschap verandert de dynamiek van een relatie en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee”, legt Miranda uit. “Ouders moeten een balans vinden tussen hun rol als ouder en hun eigen identiteit, terwijl ze tegelijkertijd de verantwoordelijkheid voelen om hun kinderen het beste te geven.”
Speciale behoeften
Het ouderschap is ook gekenmerkt door onzekerheid en angst, vooral wanneer ouders te maken krijgen met een kind met speciale behoeften of ontwikkelingsproblemen. Miranda van den Akker: “Deze ouders moeten zich aanpassen aan de specifieke omstandigheden van hun kind en kunnen te maken krijgen met verwachtingen die niet overeenkomen met de realiteit. Ze hebben behoefte aan steun, begrip en begeleiding om met deze uitdagingen om te gaan en hun kinderen de best mogelijke zorg te bieden.”
Betrokkenheid en begrip
De complexiteit en veranderingen in het ouderschap vragen volgens Miranda van den Akker om betrokkenheid en begrip van hulpverleners en docenten. “Het is belangrijk om de binnenwereld van ouders te begrijpen, inclusief hun eigen geschiedenis, verwachtingen en angsten. Door ouders als individuen te zien en te ondersteunen, kunnen professionals een betekenisvolle rol spelen in het ondersteunen van ouders bij het ouderschap.”
Positieve omgeving
Het blijkt dus dat ouderschap een reis vol uitdagingen en veranderingen is. Miranda: “Als hulpverleners en docenten is het onze taak om ouders te ondersteunen en hen te helpen hun rol als ouder te vervullen. Door ouders te benaderen als individuen en hun ervaringen en behoeften serieus te nemen, kunnen we bijdragen aan het creĆ«ren van een positieve omgeving voor zowel ouders als kinderen.”
In het geaccrediteerde, on-demand te volgen online congres zijn de hele congresbijdrage van Miranda en de lezingen van de andere sprekers gedurende 60 dagen terug te zien vanaf 1 juli
Drs. Miranda van den Akker is opgeleid als orthopedagoog en heeft in verschillende werkvelden kennis en ervaring opgedaan in het behandelen van kinderen en ouders. Ze heeft zich gespecialiseerd op het gebied van ouderbegeleiding en de psychologie van ouderschap. Daarnaast richt ze zich op de geestelijke gezondheid van het jonge kind en hun ouders vanuit systemisch en psychodynamisch perspectief.
Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!
Mee discussiƫren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.