Blik op hulp

Internettherapie bij depressies niet effectief op lange termijn

Internettherapie bij depressies niet effectief op lange termijn
januari 17
16:27 2018

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) vonden dat internettherapie bij depressie wel effectief is op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door psychologen.

Internettherapieën in de GGz

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor psychologische internettherapieën. Tegelijkertijd neemt het aantal depressies onder de Nederlanders niet af. Daarnaast vallen mensen na het meemaken van een depressie vaak terug. Onderzoekers in Groningen en Amsterdam onderzochten daarom of een online therapie effectief is in het voorkomen van nieuwe depressies nadat iemand hersteld was van een eerdere depressie.

Terugvalpreventie

Veel mensen die eens een depressie hebben gehad, vallen terug. Hoofdonderzoeker prof. dr. Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de RUG, vertelt: “Preventie van nieuwe depressies is erg belangrijk. We weten uit vorige onderzoeken dat onze terugvalpreventietraining, gegeven door psychologen, werkt. We onderzochten daarom of deze therapie ook laagdrempelig, dus online en met minimaal telefonisch contact met een psycholoog, ook goed werkt.”

Medicatie of psycholoog

De onderzoekers bekeken hoe goed deze internettherapie nieuwe depressies voorkwam, 3 maanden en 2 jaar na het afronden van de therapie. Dit vergeleken ze met de standaardzorg, zoals het voortzetten van medicatie. Na 3 maanden gaf de training meer bescherming tegen depressies in vergelijking met de standaard zorg, maar niet na 2 jaar. Dit is opmerkelijk omdat internettherapieën zonder fysieke afspraken met een psycholoog vaker aangeboden wordt. Ook is bekend dat de therapie met de psycholoog wel werkt. Daarom gaan de onderzoekers nu verder met het bestuderen van de terugvalpreventietraining, maar dan met meer contact met een psycholoog.

Beeldbellen

Op dit moment onderzoekt professor Bockting of een therapie via beeldbellen door psychologen werkt in het voorkomen van nieuwe depressies bij zwangere vrouwen die antidepressiva afbouwen. In deze studie wordt onderzocht wat beter is: afbouwen van medicatie met een terugvalpreventietraining, of doorslikken van medicatie.

Het artikel ‘No sustainable effects of an internet-based relapse prevention program over 24 months in recurrent depression: primary outcomes of a randomized controlled trial’ is deze week verschenen in het tijdschrift Psychotherapy and Psychosomatics.

Interessant artikel? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen