Blik op hulp

Kracht van mentale weerbaarheid sterk overdreven

Kracht van mentale weerbaarheid sterk overdreven
mei 07
14:15 2020

Er blijkt geen wetenschappelijk bewijs te zijn voor de opvatting dat militairen die mentaal weerbaar zijn, veel beter beschermd zijn tegen psychische klachten en functioneringsproblemen dan hun collega’s die minder weerbaar zijn. Dat blijkt uit een grote meta-analyse door Tilburg University, CentERdata en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het verband tussen weerbaarheid en latere klachten en problemen blijkt verwaarloosbaar bij militairen.

Posttraumatische stress

In het onderzoek zijn de resultaten van veertig internationale, longitudinale studies onder militairen geanalyseerd en vergeleken. Het betreft studies onder militairen waarin is onderzocht of weerbare militairen op latere tijdstippen bijvoorbeeld minder posttraumatische stress-symptomen, depressieve klachten en functioneringsproblemen hebben dan militairen die (veel) minder weerbaar waren. Het betrof militairen die uitgezonden waren geweest of deelgenomen hadden aan stressvolle militaire trainingen. Militairen die weerbaar zijn melden onder meer dat zij problemen aankunnen, zelfvertrouwen hebben, optimistisch zijn, kunnen volhouden, enthousiast en vastberaden zijn, zelfdiscipline en energie hebben.

Herbezinning

De bevindingen druisen in tegen het heersende beeld dat mentale weerbaarheid of “resilience” een belangrijke factor is in het bepalen wie vatbaar is voor psychische klachten of slecht functioneren. Een recente review van studies onder politieagenten kwam ook tot de conclusie dat er geen sterk bewijs is dat weerbaarheid een beschermde werking heeft. De kracht van mentale weerbaarheid wordt over het algemeen dus overdreven. Een herbezinning op weerbaarheid als middel om mentale en functioneringsproblemen te voorkomen is gewenst, aldus de onderzoekers.

Eerder publiceerden we een artikel over onderzoek naar de relatie tussen posttraumatische stress en de afkalving van sociale steun voor de patiënt. Wie in het wetenschappelijke artikel dat uit dit onderzoek voortkwam geïnteresserd is, kan het downloaden vanaf de website van Sciencedirect (artikel zit achter een betaalmuur).

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen