Blik op hulp

Oproep: hoeveel last heb jij van privacy-regels in je werk?

Oproep: hoeveel last heb jij van privacy-regels in je werk?
juni 27
14:33 2018

Privacy is een groot goed. Laten we dat voorop stellen. Dat is nog eens extra het geval wanneer je als hulpverlener, begeleider of docent werkt met gevoelige gegevens over cliënten en leerlingen. Die mogen natúúrlijk niet op straat komen te liggen of oneigenlijk gebruikt worden. Maar de laatste tijd horen we als redactie steeds meer verhalen van hulpverleners en leerkrachten over privacyregels die het hen onmogelijk maken hun werk goed te doen. Met de invoering van de AVG lijkt er een ware privacy-paniek in de hulpverlening en het onderwijs te zijn uitgebroken.

Verslaglegging verboden door werkgever

Zo spraken we onlangs een maatschappelijk werker die aangaf dat hij geen verslagen van haar gesprekken met cliënten meer mocht schrijven van zijn werkgever. Die zouden immers een privacy-risico vormen. Een lid van een sociaal wijkteam moest van haar leidinggevende bij de bespreking van een multiprobleemgezin in haar wijk, gespecificeerd toestemming aan het betreffende gezin vragen voor elk deelonderwerp dat besproken werd. Wanneer ze dan toestemming had voor het bespreken van de financiële problematiek van het gezin in het wijkteam, mocht ze het dus beslist niet hebben over de verslavingsproblemen die binnen het gezin speelden. Tenzij ze daar apart toestemming voor zou vragen. En toen we onlangs mailden met een grote GGz-instelling, kregen we het antwoord in vijf delen: eerst een mail waar in stond dat we een vertrouwelijke mail gingen ontvangen. Vervolgens de vertrouwelijke mail zelf, met daarin een link naar een website waar we het bericht op zouden kunnen lezen. Als we tenminste het wachtwoord hadden. Dat wachtwoord stond in de derde mail die ons (op hetzelfde adres) werd toegestuurd. Na het invoeren van dat wachtwoord konden we het bericht lezen, mét de toevoeging dat het bericht na 10 minuten automatisch vernietigd zou worden. Ten slotte kwam er nog een mail waar in stond dat we het vertrouwelijke bericht gelezen hadden. Nu kunnen wij als redactie wel wat omslachtigheid incasseren, maar zo wordt er dus blijkbaar ook met patiënten gecommuniceerd…

Doe mee!

Dit alles was reden voor ons om het jullie eens te vragen: Hoe vaak loop jij eigenlijk tegen privacyregels aan die het je onmogelijk of onnodig moeilijk maken om je werk goed te doen? Vul ons korte onderzoekje in (het zijn maar 3 vragen) en deel je ervaringen met Blik op Hulp. Mede op basis van jullie antwoorden zal een juriste een artikel schrijven over de zin en onzin van privacy-praktijken binnen de hulpverlening en het onderwijs.

Soortgelijke artikelen