Blik op hulp

Psychische stoornis voorspelt lichamelijke ziekte

Psychische stoornis voorspelt lichamelijke ziekte
mei 07
13:50 2020

Mensen met psychische stoornissen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van verschillende lichamelijke ziekten later in het leven. Dat geldt bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten en beroertes. Dat blijkt uit een grote studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Vroegtijdig signaal

Volgens de onderzoekers van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen zijn de resultaten van groot belang, omdat psychische stoornissen zich vaker eerder openbaren dan lichamelijke ziektes. Zo kan een psychische stoornis dus een vroegtijdig signaal zijn, dat aanleiding geeft om iemand actief te monitoren. Zo zouden de latere lichamelijke klachten misschien voorkomen kunnen worden.

Tussen 2000 en 2016 werden ruim 5,9 miljoen Denen gevolgd op de aanwezigheid van 10 groepen van psychische stoornissen en 9 categorieën van lichamelijke ziektes. Vervolgens onderzocht het onderzoeksteam of de psychische stoornissen het risico op de later optredende lichamelijke ziektes verhogen. Daarbij werd ook rekening gehouden met factoren zoals leeftijd en geslacht.

Verbanden

In totaal bleek 11,8% van deze mensen last te hebben gehad van een psychische stoornis. Voor 76 van de 90 onderzochte paren van psychische stoornissen en latere lichamelijke ziekten werd een verhoogd risico gevonden. Het bleek dat mensen met een psychische stoornis 37% meer kans hadden op een latere lichamelijke ziekte. Volgens hoogleraar Peter de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen laat de studie een schat aan informatie zien over een veelheid aan specifieke verbanden. “Er werd bijvoorbeeld gevonden dat vrouwen met een angststoornis 50% meer kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of beroerte. In vijftien jaar zal maar liefst één op de drie vrouwen met een angststoornis een van deze lichamelijke ziekten krijgen. Een ander voorbeeld is het verband bij mannen met alcohol-gerelateerde stoornissen, die een vier keer verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van maag-, darm- en leverziekten en in vijftien jaar tijd krijgt één op de vijf een van deze ziekten.”

Psychische stoornissen als signaal

De resultaten zijn van groot belang, omdat psychische stoornissen vaak eerder merkbaar zijn dan lichamelijke ziekten. Veel psychische stoornissen kunnen als signaal worden gezien dat er een verhoogd risico is op een latere lichamelijke ziekte. Ook kan GGz-problematiek een escalatie van bijkomende ziektebeelden voorspellen, die mogelijk nog te voorkomen is. Mensen zouden bijvoorbeeld gemonitord kunnen worden, en daarbij gescreend worden op bepaalde lichamelijke ziekten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het vaker controleren van bloeddruk en cholesterolwaarden door de huisarts bij bepaalde groepen van patiënten.

Kwaliteit van leven

Het bestuderen en behandelen van lichamelijke en psychische stoornissen in een levensloopperspectief zou volgens de onderzoekers op deze manier een gunstig effect kunnen hebben op zowel de fysieke als geestelijke kwaliteit van leven van mensen. Daarnaast past het onderzoek in de visie om bij het ontstaan van lichamelijke ziekten niet alleen de fysiologie te bestuderen, maar – net als bij de huidige COVID-19 pandemie – de psychologische en gedragsmatige risicofactoren erbij te betrekken.

Eerder onderzoek liet ook al een verband zien tussen lichamelijke aandoeningen en depressie.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen