Blik op hulp

Verhoogd suïciderisico bij autisme

Verhoogd suïciderisico bij autisme
januari 28
13:35 2019

Onderzoekers aan de universiteit van Utah deden twintig jaar lang onderzoek naar zelfdoding bij mensen met autisme. Hun conclusie: mensen met autisme hebben een veel hoger suïciderisico dan mensen zonder autisme.

Suïcide en autisme

In Nederland overlijden jaarlijks bijna 2000 mensen doordat ze ervoor kiezen uit het leven te stappen. Onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar is suïcide zelfs doodsoorzaak nummer één. Mannen lopen een drie tot vier maal groter risico zelf hun leven te beëindigen dan vrouwen. Onderzoek laat uiteenlopende schattingen zien van hoe vaak suïcidale gedachten bij mensen met autisme voorkomen. Maar hoog zijn de aantallen vrijwel allemaal. Studies tonen aan dat 66 tot 72% van de mensen met autisme wel eens zelfdoding overwogen heeft.

Verhoogd risico

Mensen met autisme blijken een significant hoger suïciderisico te hebben dan mensen zonder autisme. Jongeren met autisme lopen een twee keer zo hoog suïciderisico dan jongeren uit de algemene populatie. De leeftijd van mensen met autisme die een einde aan hun leven maken, ligt ook lager. De gemiddelde leeftijd waarop mensen met autisme kozen te sterven was 32,4 jaar, tegenover 41,8 jaar bij mensen zonder autisme. Vrouwen en meisjes met autisme suïcideerden zich drie maal vaker dan mensen van het vrouwelijk geslacht in de algemene populatie. Jonge vrouwen tussen de 10 en 34 jaar lopen zelfs een vijf keer zo hoog zelfdodingsrisico. Het risico was voor mannen met autisme blijkt anderhalf keer zo hoog dan bij neurotypische mensen. Eerder stelden ook Zweedse onderzoekers al vast dat het suïciderisico van mensen met autisme aanzienlijk verhoogd is.

Beperkingen

De auteurs geven aan dat er in hun studie geen rekening gehouden is met het vóórkomen van een verstandelijke beperking of een bijkomende psychiatrische stoornis bij de mensen die kozen voor zelfdoding. Ook blijkt in de praktijk dat forensisch artsen vaak terughoudend zijn met het labelen van een sterfgeval als zelfdoding, omdat het vaak ingewikkeld is om de intentie van iemand om te willen sterven vast te stellen. Bij mensen met de kenmerken van autisme kan dit, vanwege hun denkpatronen extra gecompliceerd zijn.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep. Boeken over zowel autisme als suïcidaliteit vind je op onze bronnen-pagina.

Soortgelijke artikelen

Zoeken op deze site

Facebook
Twitter

Zoeken op deze site

Meer informatie over autisme