Blik op hulp

Socialevaardigheidstraining autisme werkt niet door

Socialevaardigheidstraining autisme werkt niet door
januari 03
11:41 2022

Kinderen met een autismespectrumstoornis hebben vaak beperkingen in de sociale communicatie en interactie met andere mensen. Om de kinderen hierbij te helpen en deze vaardigheden te verbeteren, zetten hun behandelaren vaak socialevaardigheidstrainingen in. De effectiviteit van deze trainingen is echter nog niet bewezen. Daarom onderzocht Vera Dekker in haar proefschrift hoe effectief de trainingen zijn (op korte en lange termijn) en of het betrekken van ouders en leerkrachten bij de training een meerwaarde had.

Bescheiden vooruitgang

Het onderzoek werd gedaan onder 122 kinderen met een autismespectrumstoornis van 9 tot 12 jaar oud. De socialevaardigheidstraining resulteerde in kleine tot matige verbeteringen van het sociaal functioneren van kinderen met ASS, gemeten direct na afloop van de training. De kinderen die de training kregen, bleken sterker vooruit te gaan in hun sociale vaardigheden dan kinderen met alleen reguliere zorg, maar die vooruitgang was wel bescheiden. De groep die vooruit ging bleek met name uit jongere kinderen te bestaan die verbaal sterker waren en minder angstig, en hun ouders rapporteerden dat ze voor de training minder moeite hadden met de sociale vaardigheden die daar aan bod kwamen.

Niet doorwerken

Het betrekken van ouders en leerkracht bij de training bleek volgens de rapportage van ouders geen significante verbetering in de effectiviteit van de training te veroorzaken. De leerkrachten rapporteerden wel een grotere vooruitgang wanneer kinderen de training met extra ouder- en leerkrachtbetrokkenheid hadden gevolgd. In de periode na de training (met en zonder ouders en leerkrachten) gingen kinderen niet verder vooruit. Het effect van de training lijkt dus niet door te werken na afloop van de training. 

Interessant artikel? Lees ook het overzichtsartikel over autisme en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen

Zoeken op deze site

Facebook
Twitter

Zoeken op deze site

Meer informatie over autisme