Blik op hulp

Gedrags- en emotionele problemen bij autisme door piekeren

Gedrags- en emotionele problemen bij autisme door piekeren
april 03
16:47 2018

Jongens met autisme ontwikkelen vaker lichamelijke klachten, depressies en agressief gedrag. Dat heeft met name te maken met piekeren. Dat ontdekten psychologen van de Universiteit Leiden. Zij publiceerden daar onlangs over in het Journal of Autism and Developmental Disorders.

Niet alleen sociale problemen

Onderzoek toont aan dat autisme niet alleen gepaard gaat met sociale problemen. Jongens met de kenmerken van autisme krijgen daarnaast immers vaak te maken met stress, angst, depressie en bijvoorbeeld buikpijn: zogenoemde ‘internaliserende klachten’. Daarnaast vertonen zij vaker externaliserend probleemgedrag, zoals agressief en tegendraads gedrag. De Leidse ontwikkelingspsychologen Marieke Bos en Carolien Rieffe vroegen zich af hoe dat komt: horen die klachten bij hun autismespectrumstoornis, of is er iets anders aan de hand?

Onderzoek naar klachten en emotioneel functioneren

Om dat uit te zoeken volgden de onderzoekers anderhalf jaar lang een groep jongens van 10 tot 15 jaar oud. Ze maakten een vergelijking van de ontwikkeling van allerlei klachten bij jongens met en zonder autisme. Ook werd er gekeken naar de manier waarop zij emotioneel functioneren: hoeveel ze piekerden, of ze inzicht hadden in hun eigen emoties en of ze vaak negatieve emoties hadden. “Zo’n onderzoek is nog niet eerder gedaan”, vertelt Rieffe. “Terwijl het voor de hand ligt dat problemen in emotioneel functioneren deze internaliserende en externaliserende klachten kunnen veroorzaken.”

Piekeren leidt tot problemen

Dat bleek inderdaad zo te zijn: het onderzoek liet zien dat piekeren een risicofactor is bij de ontwikkeling van deze klachten. Jongens met autisme die vaak op een negatieve manier nadenken over problemen, ontwikkelen later vaker lichamelijke klachten en meer agressief gedrag. Rieffe: “Dat wijst erop dat nadenken over alledaagse problemen voor jongens met autisme moeilijker is. Ze komen minder makkelijk zelf tot een oplossing, maar praten zichzelf juist verder de put in”.

Puberteit

Verrassend genoeg bleek de ontwikkeling van problemen als angst, depressie en agressief gedrag in de vroege adolescentie gelijk op te gaan bij jongens met en zonder autisme. Dat die problemen bij jongens met autisme vaker voorkomen, wordt dus al bepaald voordat de adolescentie begint. “Dat betekent dat jongens met autisme niet opeens extra risico lopen om deze problemen te ontwikkelen als ze in de puberteit komen”, licht Rieffe toe. “En dat is goed nieuws voor ouders, behandelaars en de jongens zelf.”

Dit jaar is Prof. Dr. Carolien Rieffe één van de sprekers op het jaarlijks congres over autisme. Omdat Blik op Hulp mediapartner is van dit congres, krijg je als ontvanger van onze gratis nieuwsbrief korting op de entree.

Meld je dus nu aan voor onze gratis nieuwsbrief, mis nooit meer iets en maak gebruik van diverse kortingen!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen

Zoeken op deze site

Facebook
Twitter

Zoeken op deze site

Meer informatie over autisme