Blik op hulp

Verstandelijke beperking? Toch gewoon stemmen.

Verstandelijke beperking? Toch gewoon stemmen.
maart 11
21:09 2014
verstandelijke beperking stemmen maasveld

Foldermateriaal voor mensen met een verstandelijke beperking

Zorginstelling Maasveld neemt het volwaardig burgerschap van mensen met een verstandelijke beperking bloedserieus. Al enkele jaren wordt door de Maastrichtse zorgaanbieder gestimuleerd dat mensen met een verstandelijke beperking gaan stemmen. Omdat het voor de verstandelijk beperkte bewoners van Maasveld vaak moeilijk is om naar een regulier stembureau te gaan, werd op aandringen van de Cliëntenraad bij de Kamerverkiezingen van 2012 op het terrein van Maasveld een stembureau geplaatst. Dat leidde onder de bewoners al tot een opkomst die vier keer zo hoog was als voorgaande jaren. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014 doet Maasveld er echter nog een schepje bovenop.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt wederom een stembureau ingericht voor de bewoners, maar behalve het faciliteren van het stemmen, wordt er nu ook een plan van aanpak gemaakt om de bewoners van Maasveld actief voor te bereiden op de verkiezingen.

Bijdrage politieke partijen

Een week vóór de gemeenteraadsverkiezingen wordt er een algemene bewonersvergadering georganiseerd. In deze vergadering zal de werkgroep uitleggen wat de gemeenteraad is, wat de raad doet en hoe je moet stemmen. Wittelings: “De Gemeente Maastricht stelt het stemhokje en de stembus dan al ter beschikking, zodat de bewoners kunnen ‘oefenen’. Op deze manier hopen wij de bewoners van Maasveld voor te bereiden, te stimuleren en te ‘empoweren’ om gebruik te maken van hun burgerrecht en de stem van mensen met een verstandelijke beperking te laten horen in de raadszaal”.

Bovendien heeft Maasveld alle twaalf Maastrichtse politieke partijen uitgenodigd voor deze bijeenkomst, zodat bewoners vragen kunnen stellen aan de kandidaten.  De bereidwilligheid binnen de Maastrichtse politiek bleek groot. “We bedachten dat het leuk zou zijn om de politieke partijen van Maastricht uit te nodigen en na het versturen van de uitnodiging hadden we binnen vijf minuten de eerste toezegging al binnen. Op dit moment hebben elf van de twaalf partijen toegezegd aanwezig te zijn”, aldus de cliëntondersteuner.

Partijdigheid

Het verstrekken van passende informatie aan bewoners, zodat zij zelf hun keuze zouden kunnen bepalen bleek echter een moeilijk vraagstuk. Wittelings: “We dachten na over het omzetten van de verkiezingsprogramma’s naar begrijpelijke taal, ondersteund met pictogrammen. Maar dat bleek een ondoenlijke klus, niet in de laatste plaats vanwege het gevaar van partijdigheid door degenen die de programma’s zouden moeten gaan vertalen.” Snel meldden D66 en de stadspartij zich bij Maasveld met het idee om een aangepaste versie van hun verkiezingsprogramma te maken, zodat dit ook begrijpelijk zou zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Medewerkers van Maasveld ondersteunden hen daarop bij de visualisatie van de diverse programmapunten. “Er zijn prachtige folders gemaakt die we prima kunnen gebruiken voor onze bewoners. De overige politieke partijen hebben we naar aanleiding hiervan ook gevraagd om hun verkiezingsprogramma aan te passen. Niet iedereen gaf daar op dezelfde manier gehoor aan, maar het begin is er”, zo zegt Wittelings trots.

Ondersteuning op verkiezingsdag

Op de dag van de verkiezingen is het stembureau op Maasveld geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De kordate cliëntondersteuner neemt zelf zitting in het stembureau, zodat er voor de bewoners in ieder geval een bekend gezicht aanwezig is. “Het is dan ook gemakkelijker om te bepalen wie er wel of geen hulp nodig heeft om te stemmen. In principe stemmen mensen met een verstandelijke beperking zelf, tenzij er ook sprake is van een lichamelijke beperking waardoor het stemmen erg moeilijk wordt. Dan mag er geholpen worden, en daar houden we ons dan ook aan”.

De verkiezingsbrochures voor mensen met een verstandelijke beperking van D66 vindt u hier. De folder van de stadspartij is niet online beschikbaar.

Interessant artikel? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis niets meer!

Soortgelijke artikelen