“Mensen met een beperking zijn volwaardig lid van de samenleving”
On 13/03/2024 by Redactie StandardIn de hedendaagse benadering van geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, speelt het nastreven van ambitie en het stellen van realistische doelen door mensen met een beperking een fundamentele rol. Petri Embregts, hoogleraar aan de Universiteit Tilburg, wierp tijdens het jaarlijks congres over LVB licht op de essentiële samenwerking tussen academische instellingen en zorgorganisaties. Dit partnerschap is cruciaal om de levenskwaliteit voor deze doelgroep aanzienlijk te verbeteren.
“De sleutel tot vooruitgang ligt in onze gezamenlijke inspanningen om niet alleen te zorgen voor, maar ook om te erkennen en te bevorderen wat elk individu kan bijdragen,” benadrukt Embregts. Deze visie vraagt om een aanzienlijke verschuiving in hoe we kijken naar ondersteuning; een verschuiving van een deficiet-georiënteerde benadering naar een focus op potentieel, ontwikkeling, en maatschappelijke integratie.
Belang van gemeenschapsintegratie
Centraal in de boodschap van Embregts staat de overgang in perceptie ten aanzien van mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat erom hen te beschouwen als integrale leden van onze gemeenschap, die unieke ambities en doelen nastreven. “Door deze individuen te zien als volwaardige leden van onze samenleving, stimuleren we een cultuur die diversiteit waardeert en ieders bijdrage erkent,” legt Embregts uit.
De rol van onderzoek in deze ontwikkeling is niet te onderschatten. Door nauwe samenwerking met zorgprofessionals en de mensen om wie het gaat, wordt onderzoek niet alleen relevanter, maar ook effectiever in het vormen van ondersteuningsstrategieën. “Het is door deze praktijkgerichte onderzoeksbenadering dat we werkelijk kunnen begrijpen wat nodig is om een verschil te maken,” vertelt Embregts.
Vooruit kijken met hoop
De inspanningen van Embregts en collega’s illustreren een hoopvolle toekomstvisie voor de geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Door ambitie en realistische doelstellingen te combineren met effectieve strategieën, banen zij de weg voor een samenleving die inclusiviteit omarmt.
“De reis naar inclusie is zowel uitdagend als lonend. Het vereist van ons allemaal een toewijding om verder te kijken dan beperkingen en de mogelijkheden van elk individu te zien,” concludeert Embregts. Dit toont de onmiskenbare waarde van ambitie in het streven naar een betere ondersteuning en een meer inclusieve gemeenschap.
Het jaarlijks LVB-congres is voor wie zich vóór 24 maart aanmeldt nog tot eind maart on-demand te volgen.
Petri Embregts is bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling’. Ze geeft leiding aan de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking aan de Universiteit van Tilburg.
Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!
Meediscussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.