Blik op hulp

Werkaanbod ondergeschikt aan werkrelatie bij dagbesteding LVB+

Werkaanbod ondergeschikt aan werkrelatie bij dagbesteding LVB+
april 10
12:10 2018

Zinvolle, motiverende dagbesteding organiseren voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende (gedrags)problemen is niet altijd even eenvoudig. Maar bij Virtus the Works in het Limburgse Weert slaagden ze erin. Zij verzorgen arbeidsmatige dagbesteding en begeleiding. Op zichzelf gezien is dat niets bijzonders, maar de manier waaróp zij dat doen is wel echt anders dan anders.

Werkrelatie centraal

Initiatiefnemer Marcel Niessen: “Een belangrijk onderscheid met veel andere dagbesteding, is dat bij ons (werk)aanbod ondergeschikt is aan de relatie. Wij concentreren vooral op het opbouwen en onderhouden van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie met onze deelnemers. Vanuit die relatie kent het aanbod, datgene wat ze willen en kunnen doen, geen limiet. De deelnemers ontdekken door te ervaren waar ze goed of minder goed in zijn, wat ze leuk of minder leuk vinden, wat ze nog kunnen ontwikkelen én waar ze een ander in kunnen helpen ontwikkelen”.

Midden in de samenleving

Zijn compagnon Bart Jacobs vult aan: “We staan middenin de samenleving met deze jongeren. Ons gebouw is een bedrijfsverzamelgebouw, pal in het centrum tussen tachtig andere grote en kleine ondernemers, bedrijven en stichtingen. Een deel van onze deelnemers vormt een ‘klusteam’ binnen het gebouw. Participatie pur sang! Het is prachtig om te zien hoe bijvoorbeeld een makelaar één van onze deelnemers uitdaagt voor een potje FIFA op de Playstation. Hoe er samen met andere bedrijven in het gebouw aan een klus gewerkt wordt”.

Ondersteuning bieden

Jongeren van Virtus the Works verrichten niet alleen klussen en schoonmaakwerk in het gebouw, maar gaan bijvoorbeeld ook een potje kaarten met de ouderen die in hetzelfde gebouw een soos hebben. Of samen met hen boodschappen doen.

“Het is echt heel gaaf om te zien hoe onze deelnemers groeien van het helpen van mensen die op andere levensgebieden ondersteuning kunnen gebruiken. Om het begrip en ook de hulp te zien van mensen om ons heen. Bijvoorbeeld wanneer een deelnemer het wat moeilijker heeft en een beetje hulp nodig heeft om de draad weer op te kunnen pakken. Ze horen echt ergens bij, maken deel uit van het geheel. Het klinkt misschien allemaal wel erg mooi, maar dat ís het ook daadwerkelijk”, lacht Niessen.

Afwisseling

“Op die manier houd je het afwisselend en blijven jongeren ook gemotiveerd. Op donderdag werken ze bijvoorbeeld op een boerderij. Dan rijden we daar samen met onze bestelwagen naartoe en wordt er gespit, stallen uitgemest en hout gehakt. Maar ook geknuffeld met de boerderijdieren, samen koffie gedronken en geluncht. Ook doen we klussen in en om het huis van hulpbehoevende mensen”.

virtus the worksDaarbij wordt ook gekeken naar de individuele kwaliteiten en affiniteiten van een jongere. “Als we weten dat iemand veel waarde hecht aan voorspelbaarheid van het werk, dan laten we hem of haar niet in een onoverzichtelijke, onvoorspelbare situatie werken”.

Verantwoordelijkheid nemen

Waar Niessen en Jacobs het meest trots op zijn? “Dat onze jongeren super gemotiveerd zijn, terwijl ze eerder op andere plaatsen niet in beweging te krijgen waren. Ze ontwikkelen een teamgevoel en nemen verantwoordelijkheid voor elkaar. Spreken elkaar aan op dingen die niet kunnen en geven complimenten. Laatst zag één van onze jongeren dat een ander het moeilijk had met opstarten. Toen besloot hij spontaan om de boterhammen van zijn collega voor hem te gaan smeren. Voor dat soort dingen doe ik het!”.

En de deelnemers zelf? Die vinden het geweldig. “Een van onze deelnemers zegt regelmatig dat hij het jammer vindt dat de dag weer voorbij is. En een andere deelneemster moeten we remmen omdat ze anders het liefst zeven dagen in de week komt werken! Dat is voor ons het mooiste compliment dat we krijgen kunnen”.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Tags
Deel

Soortgelijke artikelen