Blik op hulp

Zelfbeschadiging al op 9-jarige leeftijd bij transgender-kinderen

Zelfbeschadiging al op 9-jarige leeftijd bij transgender-kinderen
januari 10
11:30 2023

Transgender mensen lopen een verhoogd risico om zelfbeschadigende gedachten en zelfbeschadigend gedrag te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat bij transgenders van 6 tot 12 jaar oud vaker niet-suïcidale zelfbeschadiging en gedachten aan zelfdoding vaker voorkomen dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd.

Zelfbeschadigend gedrag

Onderzoekers van de Universiteit van San Diego (VS) onderzochten data van de Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) study, op verschillen in zelfbeschadigend gedrag tussen kinderen met verschillende genderidentiteiten. Ze corrigeerden daarbij voor geboortegeslacht, ras / etniciteit en gezinsinkomen.

Hoger risico

Bij transgender kinderen bleek er een significant hogere kans te zijn dat zij zichzelf in de afgelopen twee weken beschadigd hadden, dan bij andere kinderen het geval was. Ook was de kans dat zij in de afgelopen twee weken of gedurende hun hele leven gedachten aan zelfdoding hadden gehad, wezenlijk groter dan bij cisgender kinderen. Maar liefst 31% van de transgender kinderen heeft gedurende diens leven aan zelfdoding gedacht, tegenover 8,4% van de overige kinderen. 19% van de transgender kinderen heeft ooit daadwerkelijk suicidaal gedrag laten zien. Dat is bijna tien keer zo vaak dan bij andere kinderen het geval was. Deze verschillen op het gebied van zelfbeschadigende gedachten en gedragingen doen zich al voor bij kinderen van 9 en 10 jaar oud.

Preventie

De onderzoekers roepen dan ook op tot meer aandacht voor de preventie van zelfbeschadigende gedachten en gedragingen in het algemeen, maar ook tot het ontwikkelen van evidence-based interventies die specifiek gericht zijn op het voorkomen van deze problemen bij transgender kinderen.

Interessant artikel? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Mee discussiëren over dit en andere artikelen kan in onze LinkedIn-groep.

Soortgelijke artikelen